Péntek, 2018 Május 25, 06:04
Makettező Baráti Kör Kapuvár
Üdvözöllek Vendég | RSS
Nyitólap | A makettezésről kezdőknek és haladóknak... | Regisztráció | Belépés
Honlap-menü

Belépés


Hasznos!

Nyitólap » Cikkek » A makettezésről

Első rész - Kezdeti lépések

Szervusztok !

Ha feltesszük a kérdést; mi is tulajdonképpen a makettezés, mindjárt el is vész a talaj a lábunk alól, mert egy olyan komplex tevékenységről van szó, mely magába foglal számtalan, - leginkább a művészetek területéről ismert - eljárást. A makettező, egy kicsit tervezőmérnök, egy kicsit szobrász, egy kicsit festő, és még sorolhatnám napestig. Mainapság nincs talán olyan szakma, melynek ismerete használhatatlan a makettezés terén.
Létező és kitalált tárgyakat, gépeket, építményeket, embereket, lényeket örökítünk meg, célunk a valósághű ábrázolás, így szerintem a világunk talán első makettezője az az altamirai ősember volt, aki a szájába felszívott pigmenttel fújta körbe saját, a barlang falára helyezett tenyerét.

Jómagam, kb. úgy 2-3 évesen készítettem édesanyám segítségével az első "makettemet", egy zöld gyurma teknőst. A kézügyesség, nem veleszületett, hanem rengeteg gyakorlás által kifejleszthető tulajdonság. Akkoriban vadgesztenyéből, parafa dugókból, készültek az első művek. Később pedig papírból. A papír csodálatos anyag, és mindent el lehet, - akár még professzionális szinten is - készíteni belőle. Gyermekkoromban sokféle, szebbnél-szebb papírmakettet lehetett a papírboltokban beszerezni. Az első ilyen makettem a Lánchíd volt. Látványos, nyomdatechnikával festett, méter hosszú, arányos makett. Az első igazi műanyag makettem pedig, még 1964-ben, egy texasi cég méretarányon kívüli F-104-ese volt. Bár igényesnek igényes voltam már gyermek fejjel is, gyakorlat híján igen csúnyácskán raktam össze. Nem lévén internet, a makettezők mindent egyénileg, egyedül, otthon kísérleteztek ki, sajátítottak el. Segítség csak annyi volt, ha esetleg volt a közelben makettező szakkör, akkor heti egy alkalommal itt összegyűlve megbeszélhették az aktuális problémákat.
Nézzük tehát, hogyan is érdemes nulla gyakorlattal nekilátni a makettezésnek?

A megfelelő makett kiválasztása:
Vannak "kezdő kímélő" formák. Mire gondolok? Nyilván könnyebb a Revell 1/125-ös léptékű, VII-es típusú tengeralattjáró makettjét összerakni, mint a Nelson admirális nagy léptékű vitorlását, a Victoryt. Minél kisebb a lépték, annál kevesebb a részlet és könnyebb (általában) az összeállítás. Ugyanígy léteznek bonyolultabb formavilágú makettek és egyszerűbbek. Egy többnyire lapokból összeállított harckocsi makett, még nagyobb léptékben is (1/35) kevesebb izzadtságot igényel, mint a fent említett Victory. Gondot jelenthet még a különböző váz, ill. rácsszerkezetek bonyolult kialakítása a sorjázás, csiszolás, de még a ragasztás fázisaiban is, ezért meggondolandó az ilyen makettek elsőre történő kiválasztása. Mindennek ellenére, igaz az a mondás, hogy teher alatt nő a pálma.

A kezdő szerszámok:(tekintsétek úgy, hogy az alábbiakban felsorolt eszközök 99%-a, egész életre szóló beruházás)
Jelöléshez és méréshez
- egy pár, kisméretű 45° és 60° műszaki háromszög vonalzó (átlátszó) nem sokkal drágább az iskolainál, viszont sokkal pontosabb
- rövid, átlátszó iskolai egyenesvonalzó
- 0,3 és 0,5 grafit töltőceruzák, 2B-s grafit betéttel
- 0,3 marker, alkoholos filctoll
- iskolai papír szögmérő
- műszaki radír (pl. Rotring)
Később
- szúrókörző (lehetőleg csavarmenettel állítható)* (a csillag, a továbbiakban a nehezen beszerezhető, és/vagy drága holmikat jelöli)
- 0,5 tizedes beosztású, ipari, acél egyenesvonalzó*
- műszaki körző*


A durvább munkákhoz
- lombfűrész
- oldalcsípőfogó (lehetőleg egy oldalról élezett)*

- tűreszelő, körömreszelő (nem gyémántporos)

- kisolló (mindkét éle hegyben végződő)*

Később
- 12V-os barkács fúrógép*
- hozzá való 220V/12V transzformátor (pl. PIKO Fz 1 villanyvonat trafó)*

 
A finomabb munkákhoz
- ipari kés, más néven snitzer, hozzá OLFA penge (a többi, jóval hamarabb tönkre megy)
- cserélhető pengéjű, orvosi szikenyél (nagyobbik méretű)
- hozzá való pengék (#25 egyenes hegyes/#22 handzsár alakú)

- csipeszek (ez teljesen egyéni, én a tűhegyű, sima pofájú lemezcsipeszeket preferálom)

- multiknál kapható, fehér szőrű, filléres, durva, lapos ecsetek #1, #2, #3,
- polír papírok (Klingspor, Matador, aztán szünet) nagyoláshoz:#240, általános munkához:durva#320, finomabb#400, finomítás#1000, polír#2000, magasfény#20000

- dörzsszivacs (durva mosogatószivacs, sorjázáshoz)
- iskolai ecsetek #1, #2,

- 3M maszkolószalag (a szárazpróbákhoz)A megfelelő munkahely kialakítása:
Az ideális ülőmunkahely, ergonómiai szempontból a következők szerint néz ki. A munkaasztallal szemben természetes fényforrás, (ablak) a munkakéz oldaláról gyengébb, a fogókéz oldaláról erősebb mesterséges megvilágítás. Minden más megoldás kedvezőtlen, vagy egyenesen káros a szem számára! A mesterséges megvilágításra a jól bevált izzók a legalkalmasabbak. Ellentétben az összes multireklámmal, a neon, az energiatakarékos és az ún. természetes fényű fényforrások fénye szemünknek idegen, kellemetlen, megkockáztatom azt is hogy káros hullámtartományban sugároz. Fényük gyenge, és a színeket másképpen látjuk alatta. Arról nem is beszélve, hogy drágák és meglehetősen rövid élettartamúak. Lámpának az állítható, rugós, karos asztali lámpák a legideálisabbak.

 Az asztal lapja és a szék ülőfelülete közötti távolság meghatározó a munkavégzés közbeni köz, ill. komfortérzetünk tekintetében. Minden ember más és más méretekkel bír, ám az egyenIKEA világában a bútorok mérete egyforma. Így a magas görnyedezik és beleakad mindenbe a könyökével, az alacsony pedig az asztalra "kapaszkodva", kényelmetlenül feszeleg. Ezért az állítható magasságú szék az ideális. Vagy magasításhoz hulladékfából házilag készített dobogó, colosoknak fűrész a széklábhoz. A munkahely alatti, környéki padlóburkolat akkor ideális, ha egybefüggő és egyszínű, világos burkolat, mondjuk pl. linóleum. Megfizethetetlenül jó szolgálatot tesz még egy világos és egyszínű, rövid kötény is, melynek alja az asztal széléhez van rögzítve, pl. kárpitszeggel.

 Tudom, sokan ennél jóval szerényebb körülmények között kénytelenek makettezni, de fenti megoldások közül amit csak lehetséges, azt érdemes alkalmazni is. Arról nem is beszélve, hogy természetesen minden ülőmunkához használt teret ekként kellene kialakítani, szerte a világban.
 
Következik, a makettezés egyik legszentebb pillanata; a dobozbontás.
 
- Medve -
Kategória: A makettezésről | Hozzáadta: H1i (2011 Augusztus 10)
Megtekintések száma: 3405
Online:
Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Barátaink

Keresés

Copyright MyCorp © 2018 Ingyenes webtárhely uCoz